Skip to content
Vad är tandköttsinflammation och vad orsakar det

Vad är tandköttsinflammation och vad orsakar det

Gingivit - en inflammation i tandköttet - orsakas av plack som byggs upp och irriterar tandköttet. Det tidigaste skedet av tandköttssjukdomar, tandköttsinflammation, kan stoppas innan det blir till periodontal sjukdom, så var uppmärksam och se upp för symptomen, som rodnad, ömhet, blödande tandkött och tandkött som drar sig tillbaka samt dålig andedräkt.

Om ditt tandkött blöder varje gång du borstar tänderna bör du boka en tid hos din tandläkare eftersom du kanske behöver en professionell tandrengöring för att avlägsna hård plack som har blivit tandsten Du kanske undrar vad som orsakar detta mycket vanliga hälsoproblem, så låt oss ta en titt på några av huvudorsakerna.

Din hälsa förändras när du blir äldre

Även om tandköttssjukdomar påverkar hela befolkningen, är det vanligare bland äldre. Statistiken visar att 70 procent av personer över 65 år lider antingen av en mindre form av tandköttssjukdom eller den allvarligare periodontala sjukdomen. Att bli äldre är en naturlig del av livet och det kommer att innebära problem, men det finns inga skäl till att du inte kan bibehålla en hälsosam livsstil när du blir äldre. Fortsätt med en bra tandvårdsrutin från dina unga år för att undvika tandköttssjukdomar när du blir äldre.

Om du är rökare borde du försöka sluta - du kommer att förhindra potentiella hälsoproblem inklusive tandproblem och njuta av ett mer innehållsrikt liv när du blir äldre.

Effekterna av familjens genetiska arv

Tyvärr kan en del av de tandhälsoproblem några av oss går igenom inte undvikas, eftersom de är en del av vårt genetiska arv. Du kan fortfarande få tandköttsbesvär även om du har en bra tandvårdsrutin. Men låt inte det avskräcka dig. Prata med din tandläkare eftersom hen kommer att kunna ge dig råd som är specifika för dig och ge behandlingsalternativ. Det är möjligt att uppnå bra munvårdshälsa när du känner till de bakomliggande orsakerna och följer din tandläkares råd.

Biverkningar i munnen av medicinering

När du besöker din tandläkare ska du berätta för hen om du äter medicin. Det hjälper hen att ge dig en korrekt diagnos och recept, speciellt om du har ett medicinskt tillstånd, till exempel hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes eller artrit. Vissa läkemedel har biverkningar, vilket kan leda till tandproblem.

Några av de vanligaste biverkningarna i munnen är:

  • Torr mun (xerostomi): Saliv förhindrar infektioner genom att reglera bakteriemängden i munnen, men vissa läkemedel saktar ner salivproduktionen vilket leder till torr mun som kan påverka ditt tandkött Din tandläkare kan ordinera dig en medicin som stimulerar salivflödet.
  • Onormal blödning: Aspirin och antikoagulantia (även kända som blodförtunnare) förhindrar blodproppar för att minska risken för stroke hos hjärtpatienter. Men de kan också orsaka blödande tandkött. Om du tar blodförtunnare ska du låta din tandläkare veta så att hen kan kontrollera blödningen under din tandoperation.
  • Munsår: Vissa läkemedel som skrivs ut för blodtryckskontroll och preventivmedel som intas i munnen kan inflamera de mjuka vävnaderna i munnen. Fråga din tandläkare om de kan ordinera dig en hygienplan för att lindra biverkningarna.

Som du ser varierar orsakerna till tandköttsbesvär. För det mesta är det resultatet av plackuppbyggnad och ibland är det relaterat till större hälsoproblem, men oavsett orsaken finns det alltid en lösning - var noga med att du besöker din tandläkare regelbundet och glöm inte att borsta, använda tandtråd och munskölj och göra det regelbundet.

SNABBTIPS

Drick mycket vatten efter varje måltid. Det sköljer bort matrester och förhindrar naturligt att plack byggs upp.

 

Dina Munhälsofrågor

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR