Skip to content
Det finns många missuppfattningar om dålig andedräkt. Läs våra artiklar för att ta reda på vad som verkligen orsakar dålig andedräkt och hur du kan förebygga det.

" />
Fem myter om dålig andedräkt

Fem myter om dålig andedräkt

Ingen vill lida av dålig andedräkt. Det får oss att känna oss obekväma och kan göra sociala situationer besvärliga. Men det är ett vanligt problem och för det mesta enkelt att hantera. Vi vet att det finns många missuppfattningar om dålig andedräkt, så låt oss reda ut fakta innan vi börjar hantera problemet.

Dålig andedräkt kommer från maten vi äter

Ja och nej. När du konsumerar mat med vitlök eller lök är effekten bara tillfällig. Kroniskt dålig andedräkt å andra sidan hör samman med höga nivåer av flyktiga svavelföreningar, som orsakas av anaeroba bakterier som byggs upp på baksidan av tungan på grund av dålig munhygien.

Jag kan avgöra om jag har dålig andedräkt

Du kan inte känna om du har dålig andedräkt genom att kupa dina händer mellan din mun och näsa. Dålig andedräkt kommer från den bakre delen av din mun och trycks bara framåt och ut ur din mun när du talar. Om du är orolig över dålig andedräkt ska du be en nära vän eller familjemedlem att testa åt dig.

Dålig andedräkt kommer från magen

Inte alltid. Ibland kan det vara ett symptom på mag- och tarmbesvär. Men studier visar att 85 % av problemen med dålig andedräkt börjar längst bak i munnen där svavleproducerande bakterier gömmer sig under tungans yta. Därför är det viktigt att rengöra din tunga med en skrapa för att få fräschare andedräkt.

Jag borstar mina tänder, så jag kan inte ha dålig andedräkt

Att bara borsta tänderna kommer inte att ta bort alla bakterier. Osynliga matpartiklar och fler bakterier döljer sig under ett tunt lager av slem på tungan, så se till att du använder en tungskrapa. Och glöm inte att använda tandtråd och skölj efteråt som vanligt.

Jag kan använda munskölj för att kontrollera min dåliga andedräkt

En snabb mugg med munskölj kommer bara att maskera problemet tillfälligt. Håll fast vid regelbunden tandborstning, tungrengöring, tandtråd och munskölj för att reglera bakterierna i munnen.

Om du tror att du har kroniskt dålig andedräkt bör du tala med din tandläkare, eftersom det kan vara ett tecken på ett medicinskt tillstånd. Men oroa dig inte, oavsett om du har en kronisk eller kortvarigt dålig andedräkt är det lätt att hantera med lite omsorg varje dag.

SNABBTIPS

Borsta dina tänder minst två gånger om dagen i två minuter, använd tandtråd en gång om dagen, rengör din tunga och skölj med en antiseptisk munskölj varje gång för att hålla din andedräkt fräsch.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR