Skip to content
Hål i tänderna är vanligare hos barn eftersom emaljen på mjölktänder är svagare än emaljen på vuxentänder. Det här kan du göra för att skydda ditt barns tänder.

" />
Orsaker till och behandling av hål i tänderna hos barn

Orsaker till och behandling av hål i tänderna hos barn

Alla föräldrar vill att deras barn ska få starka, friska tänder. Ändå är hål i tänderna hos barn vanligare, eftersom emaljen på mjölktänder är svagare än emaljen på vuxentänder.

Här kommer en förklaring till hur hål utvecklas och vad du kan göra för att skydda ditt barns tänder.

Vad orsakar hål?

Bakterier i ditt barns mun byggs naturligt upp och bildar en kladdig substans som heter plack. Placken kan täcka tänderna och när ditt barn äter skapar bakterierna i placken syror. Det är syrorna som löser upp den hårda tandemaljen och skapar hål.

Vilka är symptomen?

Om ditt barn har känsliga tänder, smärta eller ständigt dålig andedräkt kan det bero på ett hål. Ibland kan du se det, antingen som ett kritvitt märke eller en mörk fläck på tanden. Oavsett om du ser det eller inte ska du kontakta din tandläkare

Behandla ditt barns hål

Om ditt barn har hål kan din tandläkare lägga på en fluorgel eller lack för att försegla stället. Om hålet är mer allvarligt kan de behöva ta bort det angripna materialet och lägga i en fyllning.

Förebygga hål hos barn

Det bästa botemedlet är en blandning av bra munhygien och bra kost. Eftersom bakterierna i placken får näring av mat med mycket socker och stärkelse och läsk ska du försöka begränsa dessa i ditt barns kost. Men det handlar inte bara om att ta bort de dåliga sakerna, att introducera mer näringsrik mat som grönsaker och frukt mineraliserar faktiskt ditt barns saliv. Och det hjälper till att motverka skadorna som orsakas av plack.

Gör god munhygien till en del av rutinen

Rätt munhygien är avgörande. I motsats till den populära uppfattningen påverkar faktiskt mjölktänderna barnens vuxentänder, som de får senare. Bakterier kan överföras till kindtänderna som utvecklas under och kan också överföras från förälder till barn. Därför måste du börja borsta ditt barns tänder från den dag hen får sin första tand. När barnet har möjlighet att borsta sina egna tänder måste du övervaka detta tills barnet är omkring sju år gammalt.

Det här ska barnet göra.

  • Dricka mycket vatten efter måltid.
  • Borsta tänderna två gånger om dagen, i minst två minuter.
  • Borsta varje yta på varje tand med en tandborste som är bekväm i munnen. Pepsodent Kids tandborstar är speciellt utformade för barn. Tandborstar ska bytas varannan till var tredje månad.
  • Använd en fluortandkräm (för barn över två år). Pepsodent Kids erbjuder ett utbud av fluortandkräm för barn som hjälper till att förhindra tandproblem.
  • Tandtråd är något barn tenderar att undvika, men det är viktigt att göra det dagligen för att förhindra att plack bildas mellan tänderna.

Om du kan införa goda tandborstningsvanor hos ditt barn, kan hen ta hand om sina tänder och tandkött. Det kommer att förhindra tidiga tandproblem så barnet kan njuta av friskare och lyckligare leenden under de kommande åren.

  1. Emaljproblem
  2. Dentinproblem
  3. Problem i pulpan
  4. Infekterad pulpa

SNABBTIPS

I motsats till den populära uppfattningen påverkar faktiskt mjölktänderna de permanenta tänder som ditt barn får senare, så se till att barnet skaffar en bra munhälsorutin tidigt i livet.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR