Skip to content
När ditt barns första tänder kommer fram är det dags att börja borsta två gånger om dagen. Läs vår artikel för hjälpsamma tips.

" />
Så här tar du hand om barnets första tänder

Så här tar du hand om barnets första tänder

Att ta hand om ditt barns munhälsa börjar innan deras första mjölktänder växer ut. Att bibehålla ditt barns tandhälsa är en lång men givande resa, så låt os gå igenom några bekvämta tips som hjälper dig på vägen.

Hälsosam kost, frisk mun

Socker orsakar tandproblem, det är ett faktum. Så försök undvika det i barnens kost så mycket du kan. Kom ihåg att kontrollera listan över ingredienserna i färdiglagad mat och undviks sockriga och bubbliga drycker. Om du ger barnet juice ska du späda ut den med vatten och försöka begränsa det till måltiderna.

Var ett gott exempel

Ditt barn lär sig mycket av att titta på dig, så visa dem hur man ska göra. Låt hen se att du borstar dina tänder så visar du vägen för deras egen tandborstrutin när de blir äldre.

Introducera tandborstningen tidigt

Så fort ditt barns första tand visar sig är det dags att börja borsta två gånger om dagen. Följ dessa steg.

  • Sätt ditt barn i dtt knä med huvudet lutat mot ditt bröst.
  • Använd en barntandborste och börja med en liten klick tandkräm som passar deras ålder, som Pepsodent Kids tandborste.
  • Borsta väldigt försiktigt på ditt barns tänder i små cirklar och se till att du når alla ytor.
  • Lått ditt barn spotta ut tandkrämen efteråt. Du behöver inte skölja, det minskar faktiskt fördelarna hos fluoren.

Vissa barn gillar inte att borsta sina tänder vilket kan göra det till en utmaning. Men oroa dig inte, det är helt naturligt. Försök att vända det till en lek eller låt dem titta i spegeln - det viktiga är att härda ut så att de så småningom blir vana vid det.

Besök tandläkaren

Börja ta ditt barn på regelbundna tandvårdskontroller från det ögonblick barnets första tänder kommer fram. Din tandläkare kan prata med dig om hur ofta du behöver komma och svara på eventuella frågor om ditt barns tandhälsa.

När ditt barn blir lite större

När ditt barn växer upp kan du börja låta hen borsta sina egna tänder. När barnet är två år kan hen kanske göra det helt på egen hand. Kom bara ihåg att övervaka barnet - det är lätt för barn att missa några ställen. Du måste också se till att barnet har sin egen tandborste och tandkräm. Vårt Pepsodent Kids-sortiment är utformat speciellt för barntänder och hjälper till att förhindra tandproblem.

Det kan ta några år innan du är säker på att ditt barn kan borsta tänderna noggrant utan din tillsyn. Det är normalt. Men när du når den punkten - och det kommer du att göra - ska du ge dig själv en klapp på axeln. Du förtjänar det.

SNABBTIPS

Det är dags att börja borsta två gånger om dagen så fort ditt barns första tand syns.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR