Skip to content
Dessa vardagliga, omedvetna vanor kan äventyra din munhygien och skada din tandemalj.

" />
Matvänner och matfiender

Matvänner och matfiender

Vem älskar inte sötsaker och desserter? Det gör i alla fall bakterierna i din mun. Självklart är det inget fel med en liten godsak, men för mycket stärkelse och socker i din kost kommer att leda till mer plackuppbyggnad och omvandla sockret till syror vilket bidrar till problem med tänderna.

Lyckligtvis finns det många goda och hälsosamma matval som hjälper dig bekämpa plack. Låt oss ta en titt på matgrupper och näringsämnen som är snälla mot dina tänder.

Kalcium

Kalcium är nödvändigt för ett starkt skelett och starka tänder. Mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt är en fantastisk kalciumkälla som stärker tandemaljen. Och om du inte gillar mejeriprodukter kan du alltid välja mandel, broccoli, paranötter, pak choi och torkade bönor som också är naturligt rika på kalcium

Fibrer i frukt och grönsaker

Fibrer stimulerar produktionen av saliv, som sköljer bort syror och enzymer som attackerar dina tänder. Bananer och äpplen tillsammans med torkade frukter som russin, fikon och dadlar är rika på fibrer. De är också ett läckert alternativ till sötsaker när du blir sugen. Du kan även lägga till grönsaker och nötter som bönor, ärtor, jordnötter och mandel i din dagliga måltidsplanering för att se till att du får de fibrer du behöver.

Nu ska vi titta på den typ av mat du behöver undvika eller konsumera måttligt av om du vill ha friskare tänder.

Snacks med mycket socker

Försök att undvika klibbiga sötsaker eftersom skadliga bakterier i munnen äter dessa sockerarter och producerar syror som förstör din tandemalj. Naturligt söta livsmedel är ett utmärkt sätt att kontrollera ditt sötsug

Citrusfrukter

Citrusfrukter och juice är en bra vitaminkälla, men all hälsosam mat är inte bra för dina tänder. Grapefrukt och citron är mycket sura och kan skada din tandemalj. Ät måttliga mängder och skölj munnen med mycket vatten efteråt.

Stärkelse och raffinerade kolhydrater

Kex, bröd och pasta som är tillverkade av raffinerat vitt mjöl är nästan lika illa för din munhälsa som söta livsmedel, eftersom stärkelse bryts ner till enkla sockerarter som skadliga bakterier äter. Istället ska du välja fullkornsmjölprodukter som är fyllda med protein, fibrer, B-vitaminer och antioxidanter.

Kolsyrad läsk

De är inte bara fullpackade med socker, de är också fulla av fosfor- och citronsyror som sliter på tandemaljen, så försök att skära ner på ditt intag av läsk.

Alkohol

Alkohol är inte bara skadligt för din totala hälsa, det leder också till tandproblem och tandköttssjukdomar. Alkohol orsakar uttorkning, vilket saktar ner salivproduktionen, som är nödvändig för att reglera bakterierna i munnen.

Det är naturligt att ge efter för sötsuget då och då, men se till att du fortsätter med tandborstning, tandtråd och munskölj varje dag för att hålla bakterierna borta och njuta av ett friskare leende.

 

SNABBTIPS

Kalcium stärker tandemaljen. Om du är laktosintolerant kan du välja mandel, broccoli och torkade bönor som innehåller mycket kalcium.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR