Skip to content
Dessa vardagliga, omedvetna vanor kan riskera din munhygien och skada din tandemalj.

" />
Vanor som skadar dina tänder

Vanor som skadar dina tänder

Tandemaljen är den hårdaste substansen i människokroppen, men dess struktur kan vara förvånansvärt känslig. Eftersom emaljen inte har några levande celler kan vår kropp inte reparera den när den är sprucken eller skadad. Borstning och tandtråd är inte alltid tillräckligt för att skydda dina tänder från sprickor och hål.

Ibland är det de vardagliga, omedvetna vanorna som kan påverka vår munhygien och hälsa och du kan slippa många problem genom att bryta dessa vanor.

Bita på naglarna: Biter du på dina naglar när du läser detta? Vi vet att det här är svårt att sluta med, men när du biter på naglarna sprider du inte bara bakterier från din hand till din mun, du sliter också bort din emalj och kan bryta loss flisor från dina framtänder. Så nästa gång du känner för att bita på din nagel, försök hålla händerna distraherade genom att klämma på en gummiboll eller knäppa med fingrarna.

Använda dina tänder som en flasköppnare: Visst är en uppsättning tänder huvudsakligen ett verktyg - men bara för att äta med. Varje gång du öppnar en flaska med dina tänder riskerar du att spräcka dem. Det kanske kan vara bekvämt i en sekund eller två, men det är bättre för dig att investera i en bra nyckelring med flasköppnare och bespara dig själv tandvårdskostnader på lång sikt.

Tugga på is: Du vet väl hur skönt det kan kännas när du tuggar på en isbit och svalkar ner insidan av dina kinder? Men den plötsliga sammandragning som orsakas av den drastiska temperaturminskningen kan få tänderna att gå sönder. Ha ett paket sockerfritt xylitolgummi till hands istället. Det kommer att hålla din mun upptagen samtidigt som xylitolen bekämpar syrorna som är dåliga för din emalj.

Tugga på pennor: Det är inte bara dåligt för dina tänder, det är också dåligt för ditt vackra brevpapper. De flesta av oss fastnar i denna vana när vi koncentrerar oss hårt på en uppgift. Skadorna på tänderna är inte omedelbara, men att kontinuerligt tugga på pennor kan leda till sprickor och hål med tiden.

Använda en tandpetare felaktigt: Denna lilla träbit kan bli ett farligt vapen i fel händer! Ofta använder vi tandpetare på fel sätt och det kan sluta med att vi skadar vårt tandkött. Använd i stället en mjuk tandtråd nästa gång mat fastnat mellan tänderna.

Med lite omtanke under dagen kan du också enkelt skära ner på dessa vanor och njuta av ett friskare, mer självsäkert leende.

SNABBTIPS

Om du biter på dina naglar kan du försöka bryta den vanan. Det sprider inte bara bakterier från din hand till din mun, det sliter även på din tandemalj.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR