Skip to content
Blödande tandkött är ofta ett tecken på en tandköttssjukdom. Agera nu och följ vår guide för att ta hand om din tandköttshälsa bättre.

" />
Så här behandlar du blödande tandkött

Så här behandlar du blödande tandkött

Om du eller någon av dina familjemedlemmar ser lite blod när du borstar tänderna eller använder tandtråd, måste du vidta åtgärder. Blödande tandkött kanske inte verkar så allvarligt - särskilt om det inte gör ont - men det är ett tydligt tecken på tandköttssjukdom. Om den inte behandlas kan en tandköttssjukdom bli ett allvarligt problem. Men oroa dig inte, det är lätt att behandla om du tar itu med problemet tidigt. Se bara till att du letar efter symptomen och lägger till några enkla steg i din vardagliga munhälsorutin.

Vilka är tecknen och symptomen på tandköttssjukdom?

  • Inflammerat tandkött
  • Blödande tandkött
  • Tandkött som drar sig tillbaka
  • Dålig andedräkt
  • Lösa tänder

Om du har några av dessa symptom bör du boka en tid hos din tandläkare. Under tiden finns det gott om saker du kan göra själv för att ta hand om ditt irriterade tandkött.

Förbättra din munhälsorutin

Tandköttssjukdom orsakas främst av dålig tandborstning och för lite användning av tandtråd. Så om din tandrengöringsrutin har gått lite för fort på sista tiden är det dags att göra några justeringar. Borsta tänderna minst två gånger om dagen med en mjuk tandborste eller med en tandborste som din tandläkare rekommenderat.

Du kan också pröva Pepsodents tandkräm och tandborstar, som är utformade för att förhindra tandköttssjukdomar. Pepsodent Super Clean tandborste har djuprengörande, V-formade strån som når in mellan tänderna och en tungrengörare som hjälper till att minska placken genom att ta bort bakterier, medan Pepsodent Long Active Intensive Cleaning tandkräm drivs av tusentals rengöringsmikrogranuler som möjliggör rengöring mellan tänderna. Den innehåller också zink, vilket är en effektiv antibakteriell ingrediens som förhindrar plackuppbyggnad.

Eftersom mat ofta kan fastna mellan tänderna är det också viktigt att du använder tandtråd minst en gång varje dag. Se till att du för tandtråden rakt upp mellan tandköttet och varje tand.

Skaffa dig en kost som är snäll mot ditt tandkött

Din kost har mer effekt på din tandköttshälsa än vad du kanske tror. Det är inte bara söta livsmedel du behöver se upp med. Alla näringsmässigt bristfälliga livsmedel, som raffinerat vitt bröd, är dåliga för ditt tandkött. Samtidigt ger näringsrika livsmedel, som grönsaker och fullkorm, näring till ditt tandkött och hjälper det att hålla sig starkt och friskt. Zink, som också är en aktiv ingrediens i våra tandkrämer, är avgörande för ben- och vävnadsbildning, så pröva med mer zinkrika livsmedel, som spenat, bönor och kikärter, i din kost.

Sluta röka

Du vet redan att rökning är dåligt för dina lungor, men visste du att det också är dåligt för tandköttet? Forskare är överens om att rökning hindrar tandköttet från att ta upp viktiga näringsämnen, vilket gör det mer sårbart för inflammation som leder till tandköttssjukdomar. Vi förstår att det är svårt att sluta, men det är en av de bästa sakerna du någonsin kan göra för din hälsa - även för ditt tandkött.

Så lyssna på vad din tandborste säger till dig. Om du spottar blod ska du ta hand om din munvårdsrutin och borsta, använda tandtråd, skölja med munskölj och upprepa det för ett friskare och mer självsäkert leende.

SNABBTIPS

Zinkrik mat, som spenat, ärtor och bönor, förbättrar din munhälsa efterson zink är viktigt för att bilda skelett och vävnad.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR