Skip to content
Fläckar på tänderna orsakas vanligtvis av dåliga tandrutiner. Börja med dessa enkla steg i din dagliga munvårdsrutin för att förebygga missfärgningar.

" />
Vad orsakar gula tänder och missfärgning?

Vad orsakar gula tänder och missfärgning?

De flesta människor är födda med elfenbensfärgade tänder, men det finns olika naturligt förekommande nyanser, allt från gult till grått. Färgen på dina tänder bestäms av ditt DNA på samma sätt som DNA bestämmer ögonfärgen eller hårfärgen. Även om en gul nyans inte är ett tecken på dålig munhälsa orsakas gula fläckar generellt av dåliga tandvårdsvanor. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste orsakerna till missfärgade tänder.

Dålig tandhygien

Plackuppbyggnad är en av de främsta orsakerna till fläckar på tänderna. Se till att du borstar tänderna minst två gånger om dagen, använder tandtråd minst en gång om dagen och sköljer med en antiseptisk munskölj för att avlägsna bakterier och förhindra plack och tandsten.

Skadad emalj

Tänder blir gula med åldern eftersom emaljen i slutändan försämras och exponerar dentinet under, som är ett mörkare ämne som utgör huvuddelen av tanden. Du kan förhindra emaljskador genom att dricka sura drycker genom ett sugrör, dra ner på sura livsmedel och borsta, använda tandtråd och munskölj varje dag.

Mat och dryck

Emaljen har mikroskopiska sprickor som kan rymma små mat- och dryckespartiklar. Kaffe, vin, te och bär innehåller särskilt mycket tannin, kromogen och syra - ämnen som klamrar sig fast på emaljen och orsakar missfärgning. Försök att begränsa ditt intag och skölj munnen med mycket vatten när du har konsumerat sur mat och dryck. Det viktigaste är att du borstar tänderna två gånger om dagen och besöker din tandläkare regelbundet.

Tuggtobak eller rökning

Tobak innehåller nikotin och tjära som fastnar på tandemaljen och orsakar missfärgning. Att sluta röka kommer att förbättra både din allmänna hälsa och utseendet på dina tänder.

Medicinska biverkningar

Vissa antibiotika, som tetracyklin och doxycyklin, är kända för att missfärga tänder hos barn. Antihistaminer, antipsykotiska droger och medicin mot högt blodtryck kan också leda till missfärgning, så det är en bra idé att konsultera din läkare innan du tar dem.

Genom att göra några enkla förändringar i din vardag kan du hitta sätt att undvika fläckar och missfärgningar på tänderna. Bibehåll alltid en god vårdrutin genom att borsta, använda tandtråd och skölja varje dag. Och glöm inte att besöka din tandläkare var sjätte månad för en noggrann rengöring.

SNABBTIPS

Begränsa ditt intag av kaffe, vin och te eftersom de innehåller mycket tanniner, kromogen och syra - ämnen som fastnar på tandemaljen och orsakar fläckar.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR