Skip to content
I dagens alltmer bildmedvetna värld är ett ljust, glittrande leende ett måste. Men vilka är de olika alternativen för att få vitare tänder och vilka är de bästa? Ska du investera i professionella blekningsmetoder eller kan du uppnå liknande resultat hemma? Vi har jämfört de mest populära professionella och hemma-alternativen som finns och presenterar dem här för dig.

" />
Vitare tänder: Vilka är dina alternativ

Vitare tänder: Vilka är dina alternativ

Vitare tänder: Vilka är dina alternativ

I dagens alltmer bildmedvetna värld är ett ljust, glittrande leende ett måste. Men vilka är de olika alternativen för att få vitare tänder och vilka är de bästa? Ska du investera i professionella blekningsmetoder eller kan du uppnå liknande resultat hemma? Vi har jämfört de mest populära professionella och hemma-alternativen som finns och presenterar dem här för dig.

Kosmetiska procedurer

1. Professionell blekning

Blekning är för närvarande den mest populära metoden för professionell tandblekning. Din tandläkare gör dina tänder vitare genom att bleka eventuell missfärgning eller fläckar på tänderna.

Efter att ditt tandkött skyddats appliceras blekningsprodukten på dina tänder med en skena som liknar ett tandskydd. När produktens aktiva beståndsdelar bryts ner arbetar syre för att gradvis ljusa upp färgen på din tandemalj. Men var noga med att fråga din tandläkare om hur mycket procent väteperoxid (den aktiva ingrediensen) som används. Högre mängder kan orsaka känsliga tänder, skada din emalj och försämra dina tänder.

Denna procedur kan ta upp till fyra veckor, inklusive alla förberedande besök för att till exempel prova ut appliceringsskenan och applicera blekgel hemma.

2. Laserblekning

Laserblekning är en annan populär professionell metod som utförs av din tandläkare. Liksom blekning är det första steget att skydda tandköttet med en gummiduk. Därefter appliceras en blekningsprodukt på dina tänder och en lampa eller laser används för att aktivera den. Sammantaget tar proceduren bara ungefär en timme och du ser resultat mycket snabbare. Tyvärr betyder det att det här är lite dyrare än traditionell blekning.

Liksom professionell blekning kan denna behandling resultera i känsligt tandkött och känsliga tänder, särskilt i mitten av tanden. Dessutom kan du upptäcka att dina tänder upplever en nyansreaktion. Enligt en studie av Tufts University School of Dental Medicine kommer den genomsnittliga personen att uppleva en reaktion med två nyanser. Detta beror på att blekningen tar bort skyddsskiktet från tänderna, vilket gör dem extra känsliga för fläckar.

Gör-det-själv-blekning

Om du inte vill investera tid eller pengar på en professionell behandling finns det ett antal "gör det själv" alternativ att välja mellan.

3. Blekningskit för hemmabruk

Precis som med professionell blekning använder dessa en peroxidbaserad aktiv ingrediens, som appliceras i en tandskyddsliknande skena. Det finns olika typer av kit och några av dem kan du köpa i butiken. Men det säkraste är att du hittar en hos din tandläkare. Den kanske är lite dyrare, men fördelen är att skenan är specialanpassad efter din mun vilket hjälper dig minska risken för att tandköttet blir irriterat vid appliceringen.

Om du väljer att använda en produkt som du köper i butiken ska du se till att följa instruktionerna noggrant. Eftersom skenan inte är anpassad efter dina tänder löper du högre risk att blekmedlet läcker ut och orsakar ett känsligt tandkött. Dessutom ska du se till att du inte använder produkten för ofta eftersom det kan orsaka olämpliga sidoeffekter som ojämn vit färg och fläckad emalj.

4. Whiteningremsor

Whiteningremsor är tunna, flexibla remsor som är belagda på ena sidan med whitening-gel. För att använda dem applicerar du bara gelsidan direkt på dina tänder. Även om de är praktiska, är de mindre effektiva än blekningskit och kan ibland vara svåra att hålla på plats. Deras flexibilitet innebär att barriären inte är tillräckligt stark för att hålla saliven utanför vilket späder ut medlet.

Var uppmärksam på den aktiva ingrediensen som används i dina remsor. Det är bäst att undvika produkter som använder klordioxid, eftersom det tar bort fläckar genom att bryta ner din emalj, vilket kan öka risken för tandproblem. Remsor som använder väteperoxid är bättre, men de har också sina egna risker. Förutom irritation av tandköttet och känsliga tänder kan det vara giftigt om du råkar svälja för mycket av gelen.

5. Whitening-tandkräm

Vi har lärt oss att borsta tänderna minst två gånger om dagen, så whitening-tandkräm är ett bra sätt att starta din nya tandrutin. För det mesta innehåller whitening-tandkräm starkare slipmedel för att avlägsna ytfläckar snabbare än vanlig tandkräm. Vissa av dessa slipmedel kan dock göra mer än att bara ta bort ytfläckar. De kan också ta bort emaljen

Men det finns goda nyheter! Du kan nu uppnå en snabbare whiteningeffekt efter bara en borstning och med en teknik som inte slipar tänderna. Pepsodent har introducerat den första White Now CC-tandkrämen. Den är kliniskt testad och innehåller en patenterad Blue Light-teknik, som inte slipar utan använder blå pigment för att göra tänderna blekare redan efter första borstningen. Pepsodent White Now CC-tandkräm har den kompletta formeln för integral 8 med zink och aktivt mineral, vilket hjälper dig att ge ditt tandkött och tänder det skydd och den långsiktiga vård som de behöver. Det är whitening utan kompromisser.

Tillsammans med en kvalitetstandborste som Pepsodent White Now Carbon + Correct kan det inte bli fel. Den är speciellt utformad för att polera emalj och ta bort fläckar. Borststråna som är berikade med kol hjälper dig dessutom att göra ordentligt rent.

Om du fortfarande är osäker på vilken metod du ska välja kan du göra små förändringar efter hand och känna efter vad som är bäst för dig. Att byta till en White Now tandkräm och tandborste kommer att locka fram ditt leende på nolltid.

SNABBTIPS

Försök dra ner på syrlig mat som skadar din tandemalj. När emaljen försvagas exponeras dentinet under som är en mörkare substans, vilket får dina tänder att se gula ut.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR