Skip to content
Tandvärk kan komma plötsligt och kännas helt förlamande. Testa dessa hemmakurer för snabb smärtlindring medan du väntar på din tandläkartid.

" />
Hemmakurer mot tandvärk

Hemmakurer mot tandvärk

Egyptierna bar amuletter, aztekerna tuggade på heta chilifrukter och de gamla grekerna drack åsnemjölk. Att bota tandvärk har varit en av våra största kamper sedan tidernas begynnelse. Vi vet att smärtan kan vara förlamande så vi har tagit fram en bekväm guide över de mest effektiva hemmakurerna mot tandvärk medan du väntar på din tandläkartid.

Men vad exakt är det som orsakar tandvärk?

Vanliga orsaker

Om du upplever tandvärk i mer än en eller två dagar bör du boka en tid hos din tandläkare. Hen kan avgöra de exakta orsakerna till smärtan, men det här är några av de vanligaste skälen.

  • Ett hål
  • En lös fyllning
  • En sprucken tand
  • En varböld i tandköttet
  • En infektion i tandens rot

Du kan även lida av blockerade bihålor vilket kan orsaka tandvärk. Om du undrar ska du kontakta din tandläkare.

Så här kan du lindra smärtan.

  • Nejlikeolja: Droppa två droppar nejlikeolja på en bomullsboll och tryck försiktigt på din tand. Nejlikeolja innehåller eugenol som fungerar som en naturlig bedövning av smärtan och kommer även att desinficera området.
  • Saltvatten: Lös upp en tesked salt i en kopp kokande vatten, låt det svalna och gurgla med det runt i munnen i 30 sekunder. Det minskar tandköttssvullnaden genom att dra ut överskottet av vätska och rengör det drabbade området.
  • Isbit: Lägg en isbit eller två i en plastpåse, linda en tunn trasa runt den och tryck den mot din kind, över den smärtsamma tanden, i ca 15 minuter för att döva nerverna.
  • Smärtstillande medel: Om smärtan blir alltför outhärdlig kan du alltid ta smärtstillande medel som ibuprofen.

Även om dessa hemmakurer kan fungera som tillfälliga åtgärder löser de inte orsaken till problemet. Var noga med att boka ett möte med din tandläkare så att du kan stoppa ytterligare problem och tandlossning.

SNABBTIPS

Droppa två droppar nejlikeolja på en bomullsboll och tryck försiktigt på den onda tanden för snabb lindring.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR