Skip to content
Tandemaljen är det hårdaste ämnet i vår kropp, men när den blir skadad kan kroppen inte laga den. Ta reda på varför och följ vår guide för att förebygga skador på emaljen.

" />
Så här förebygger du förlust av och skada på emaljen

Så här förebygger du förlust av och skada på emaljen

Visste du att emaljen är det hårdaste ämnet i din kropp? Emaljen skyddar dina tänder från dagligt slitage, för höga temperaturer och kemikalier. Även om emaljen är väldigt hård kan det skadas och eftersom den inte har några levande celler kan din kropp inte reparera den om den skadas. Den goda nyheten är att det finns gott om saker du kan göra för att förhindra förlust av och skador på emaljen och hålla tänderna starka och friska.

Vad orsakar förlust av och skada på emaljen?

Emaljens största fiende är syra - från socker, stärkelse och till och med fruktjuicer. Andra orsaker inkluderar torr mun (xerostomi), syreåterflödessjukdom, mag- och tarmproblem eller biverkningar av mediciner. Du kan också uppleva förlorad emalj och skadad emalj på grund av ett ärftligt tillstånd eller från slitage som orsakas av överdriven borstning eller tandgnissling.

Vilka är symptomen?

Symptomen beror på hur mycket emalj du förlorat eller hur skadad den är, men de kan vara något av följande:

  • Känslighet för vissa livsmedel, t.ex. godis eller varma eller kalla drycker
  • Glanslösa eller genomskinliga tänder, speciellt vid kanterna
  • Sprickor och flisor där tänderna blir grova eller skarpa
  • Missfärgade tänder, när det inre lagret av dentin blir exponerat
  • Indragningar och gropar i tänderna

Hur kan jag förhindra att emaljen skadas eller försvinner?

Det finns många praktiska sätt att slippa förlorad eller skadad emalj:

  • Dra ner på sur mat och dryck. Det gäller kolsyrade drycker och fruktjuicer, citrusfrukter och ättika. Om du konsumerar dessa ska du skölja efteråt med mycket vatten.
  • Drick sura drycker genom ett sugror. Detta håller vätskan långt bak i munnen och borta från dina tänder.
  • Titta på ditt mellanmål. Ett mellanmål med mycket socker eller stärkelse matar bakterierna i munnen, vilket i sin tur skapar syror. Välj något friskare, eller borsta tänderna efter att ha ätit mellanmål (men vänta minst en halvtimme innan du gör det).
  • Använd en fluortandkräm. Borsta tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm. Pepsodent White System Enamel Renewal innehåller mikrogranuler som hjälper till att rengöra svåråtkomliga ställen och är tre gånger mer effektiv mot plack än vanlig fluortandkräm.
  • Överdriv inte. Att borsta tänderna för hårt och för ofta bidrar till emaljskador och känsliga tänder.

Din emalj är det hårdaste ämnet i din kropp, men du kan fortfarande skada det. Håll dig till en noggrann munhälsorutin två gånger om dagen varje dag för att minimera permanenta syreskador. Med lite omsorg kan du också få friskare och gladare leenden under de kommande åren.

SNABBTIPS

Drick sura drycker genom ett sugrör för att förebygga skador på tandemaljen.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR