Skip to content
Ta reda på vad som orsakar tandproblem och följ dessa enkla vardagssteg för att förebygga det.

" />
Så här förebygger du hål

Så här förebygger du hål

Alla vill vi slippa problem med tänderna eftersom det kan orsaka smärta, dålig andedräkt och leda till hål och till och med tappade tänder. Ändå är det fortfarande ett mycket vanligt tillstånd och även om det vanligtvis påverkar barn och unga vuxna kan det hända när som helst.

Så, låt oss ta reda på vad som orsakar tandproblem och sedan kan vi gå vidare till de steg du kan vidta för att förhindra det.

Vad är tandproblem och hur utvecklas det?

Tandproblem är en gradvis process som kan utvecklas till ett hål i tanden om det inte behandlas. När bakterier byggs upp i munnen bildas en klibbig substans som kallas plack. Varje gång du äter sockerhaltiga eller stärkelserika livsmedel, blir placken änu klibbigare och om den inte tas bort kan den hårdna till tandsten. Bakterierna i plack eller tandsten producerar syra som kan avmineralisera den hård, yttre emaljen på dina tänder. Det kan resultera i ett hål i tanden.

Om detta hål blir djupare kan det tränga in i det mjukare inre lagret på din tand. Om den tränger in ytterligare kan den nå direkt till tandens pulpa Denna form av allvarliga tandproblme kan vara mycket smärtsamt och du riskerar att tappa dina tänder.

Vilka är symptomen på tandproblem?

Hål kan ibland vara synliga som en svart eller brun fläck på tanden. Men de syns oftast bara på en röntgenbild, så hoppa inte över dina regelbundna tandkontroller. Följande symptom kan indikera att du har tandproblem:

 • Konstant dålig andedräkt eller dålig smak i munnen
 • Ilande tänder
 • Smärta som förvärras vid exponering av värme, kyla, söt mat eller dryck
 • En kritaktig vit fläck på en tand

Behandling av tandproblem och hål

Beroende på svårighetsgraden kan din tandläkare göra något av följande:

 • Applicera en fluorpasta och lack - något som bara fungerar som förebyggande åtgärd eller om hålet fortfarande är mycket litet.
 • Byta det angripna materialet med en fyllning, krona eller jacketkrona, beroende på hålets storlek.
 • Utföra en rotfyllning om tandens nerv är skadad. Detta innebär att bakterierna tas bort från roten, tanden tätas och fylls. Vid behov kan även en krona placeras ovanpå tanden.

Hur du förhindrar tandproblem och håligheter

Det enklaste och mest effektiva sättet att förebygga tandproblem är att förhindra plackuppbyggnad. Eftersom plack ständigt bildas är det viktigt att rensa bort det varje dag. Det är därför det är så viktigt att upprätthålla en noggran munhälsorutin.

 • Minska mängden söta drycker och mat med mycket stärkelse.
 • Fundera över att lägga på en försegling (skyddande beläggning applicerade på tandens tuggytor).
 • Borsta minst två gånger om dagen i minst två minuter varje gång.
 • Använd en Pepsodent tandkräm som innehåller fluor och är speciellt utformad för att ta bort plack och förhindra tandproblem.
 • Se till att använda tandtråd minst en gång om dagen. Det är extremt viktigt att rengöra de svårtillgängliga områdena mellan tänderna, där matpartiklarna fastnar och samlar bakterier.
 • Skölj slutligen med en Pepsodent munskölj med fluor (INFOGA PRODUKTVARUMÄRKE).

Detta kombinerat med regelbundna tandvårdskontroller är ett bra sätt för att se till att dina tänder blir friska, starka och utan hål.

SNABBTIPS

Hål i tänderna syns vanligtvis bara på röntgenbilder, så hoppa inte över dina regelbundna tandkontroller.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR