Skip to content
Ta reda på skillnaderna mellan plack och tartar och använd vår bekväma guide för att bli av med båda.

" />
Så här blir du av med tandsten och plack

Så här blir du av med tandsten och plack

Vi vet alla att det är viktigt att borsta tänderna för att förhindra att plack och tandsten bildas - men vad betyder det egentligen? Här är allt du behöver veta om plack och tandsten och hur du håller dem borta.

Plack och tandsten - vad är skillnaden?

Plack på tänderna är fullt av skadliga bakterier som bildas på dina tänder och under tandköttet. Plack på tänderna är en anledning till oro eftersom det bildar syror som kan orsaka tandproblem och tandköttssjukdom. Regelbunden borstning och användning av tandtråd är vanligtvis tillräckligt för att bli av med det - men om plack får vara kvar hårdnar det till tandsten.

Tandsten bildar ett grovt, gulaktigt lager på dina tänder, mest synlig vid tandköttskanten bakom framtänderna. När tandsten har bildats kan du få problem som hål och tandköttssjukdomar även om du har en bra munhälsorutin . Till skillnad från plack kan tandsten inte tas bort med tandborstning så det måste tas bort av din tandläkare eller tandhygienist.

Det bästa sättet att behandla tandstensuppbyggnad är att se till att det inte får möjlighet att bildas. Så här gör du.

Hur kan jag behandla plack och förhindra tandsten?

Inget är så viktigt för att slippa plack och tandsten som att ha en bra munhälsorutin.

  • Borta tänderna noga två gånger om dagen med en fluortandkräm i minst två minuter varje gång. Pepsodents tandkräm innehåller både fluor och andra aktiva ingredienser som specifikt förhindrar tandstensuppbyggnad.
  • Använd en mjuk till medelmjuk tandborste.
  • Använd tandtråd dagligen - Det här är viktigt så låt dig inte frestas att hoppa över det här steget, även om du har bråttom.
  • Skölj med en antibakteriell munskölj som innehåller fluor.

Besök din tandläkare var sjätte månad för att ta bort eventuell tandsten som kan ha bildats.

Ät en kost som motverkar plack

Plack gillar söta, stärkelserika livsmedel som raffinerat vitt bröd och pasta. Försök att begränsa ditt intag av det. Om du äter ett sött mellanmål eller stärkelserik måltid kanske du ska borsta tänderna efteråt. Men vänta minst 30 minuter innan du gör det. Att dricka mycket vatten kommer också att hjälpa eftersom det sköljer bort matrester och hjälper till att balansera pH-nivåerna i munnen.

Få dina tänder professionellt rengjorda

Det är också viktigt att du besöker din tandläkare eller tandhygienist minst en gång i halvåret för en noggrann kontroll och rengöring. De kommer att kunna ta bort tandsten och ge dig råd om eventuella problem.

Om du bibehåller en enkel vardaglig munvårdsrutin och gör den till en ritual blir tandtråd och tandborstning två gånger om dagen helt naturligt för dig så du också kan njuta av friskare och lyckligare leenden varje dag.

  1. Plack
  2. Tandsten
  3. Friskt tandkött
  4. Friskt skelett

SNABBTIPS

Drick mycket vatten efter varje måltid. Det sköljer bort matrester och förhindrar naturligt att plack byggs upp.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR