Skip to content
Vissa matgrupper bidrar till missfärgning av tänder och fläckar. Ta reda på vad du ska dra ner på och läs våra tips för att få friskare och vitare tänder.

" />
Så här gör du gula tänder vita

Så här gör du gula tänder vita

I den här artikeln diskuterar vi orsakerna till gula tänder - från söta snacks till rökning. Vi diskuterar också hur man håller tänderna vitare med White Now tandkräm.

Gula tänder kan stå i vägen för att få ett bildmässigt perfekt leende. Men har du någonsin frågat dig själv varför dina tänder blir gula?

Att ha ett felfritt och vitt leende är enkelt när du har alla fakta. Så läs vidare för att lära dig mer om orsakerna till gula tänder och hur du håller dem vita.

Vad orsakar gula tänder?

Även om mat och dryck kan fläcka tänderna med tiden är den mest direkta orsaken till gula tänder en tunn tandemalj. Emalj är den hårda, vita ytan som utgör tändernas utsida. Under den ytan finns ett ämne som kallas dentin, vilket faktiskt är en blek brunaktig färg.

Emaljförlust och gula tänder

När din emalj börjar tappa sin tjocklek blir dentinet under mycket mer synligt och gör att dina tänder ser gula ut. Vår emalj blir tunnare när vi åldras, men syror från mat och dryck kan orsaka att emalj eroderas för tidigt och gör att tänderna blir gula.

Gula tänder och tobak

Dåliga vanor som att röka har också en negativ inverkan på tänderna. Cigaretter och tobak innehåller tjära och nikotin, som skapar fläckar på tänderna och kan leda till uppbyggnad av plack och tandsten.

Plack och tandsten angriper tandköttet och skadar andra delar av munnen, vilket kan orsaka tandförlust och även inflamerat tandkött. Det vanligaste tecknet på tandsten är en gulaktig eller brun färg på tänderna och tandköttet.

Gula tänder och matfläckar

Mörkfärgad mat och dryck kan också missfärga ytan på dina tänder. Här får du en lista på livsmedel som kan orsaka fläckar:

  • Te
  • Kaffe
  • Coladrycker
  • Rödvin
  • Mörka bär som blåbär och björnbär
  • Rödbetor

Lyckligtvis kan dessa fläckar avlägsnas med en regelbunden borstning och tandtråd.

Hur förhindrar du gula tänder?

Du kan förhindra gula tänder genom att undvika söta snacks och sura drycker som läsk. Syrorna från dessa livsmedel kan erodera din emalj, men om du dricker mjölk eller vanligt vatten efter att måltiderna kan det hjälpa till att motverka effekterna.

Ett annat sätt att förhindra gula tänder är att begränsa hur mycket du småäter mellan måltiderna. Om du gör det kan din saliv naturligt späda ut några av syrorna i munnen.

Det bästa sättet att förhindra eller bli av med gula tänder är att borsta två gånger om dagen med en bra tandkräm. För direkt vitare tänder rekommenderar vi att du använder White Now Gold. Den innehåller tre gånger mer Blue Light-teknik än Pepsodent White Now och är ännu bättre för att bekämpa fläckar och missfärgningar än originalet.

White Now Gold tandkräm använder Blue Light-teknik, en optisk whitening-metod,  som gör tänderna omedelbart vitare*, utan den eventuella slitningen som  alternativa metoder eller blekning innebär. Den är säker för emaljen och rekommenderas för daglig användning av World Dental Federation.

Nu när du vet vad som orsakar gula tänder blir det lättare för dig att hålla tänderna rena. Kom bara ihåg att vara uppmärksam på vad du äter, dra ner på dåliga vanor och borsta två gånger om dagen med White Now Gold.

*Omedelbar whiteningeffekt är optisk och tillfällig. Kliniska studie som mäter den ögonblickliga whiteningeffekten är utförd på 78 personer.

SNABBTIPS

Använd bakpulver försiktigt eftersom det är ett slipmedel och kan bidra till emaljskador på lång sikt.

 

Dina Frågor Om Munhälsa

Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert. 

LÄS FLER ARTIKLAR